25-01-2019  (66 )

Jordi Barre

Jordi Barre (Argelers de la Marenda,¬†Rossell√≥,¬†7 d'abril del¬†1920[1] -¬†Pontell√†,¬†16 de febrer del¬†2011)[2] fou un cantant¬†nord-catal√† i un dels cantautors m√©s emblem√†tics (juntament amb¬†Pere Figueres i¬†Joan Pau Gin√©) de la¬†Nova can√ß√≥ a¬†Catalunya del Nord. Estudi√† al conservatori de¬†Perpiny√† i actu√† en formacions simf√≤niques i de m√ļsica lleugera amb una orquestra pr√≤pia. Des del 1963 interpret√† i enregistr√† sempre en catal√†.

Lligat a la¬†Nova Can√ß√≥, se'l consider√† l'introductor d'aquest moviment a la Catalunya del Nord. Va escriure m√©s de 250 can√ßons, va publicar una vintena de discos, va actuar arreu dels Pa√Įsos Catalans i de l'estat franc√®s, i va fer concerts fins i tot al Jap√≥. Va cantar a la televisi√≥ francesa i a¬†TV3. El seu repertori inclo√Įa poemes d'autors catalans (com ara¬†Joan Tocabens, Coleta Planas,¬†Joan Amade,¬†Joan Cayrol,¬†Jordi Pere Cerd√†,¬†Jaume Queralt,¬†Nicole Chanton,¬†Llu√≠s Andreu,¬†Joan Pere Lacombe Massot,¬†Andreu Barrere,¬†Joan Bosc,¬†Roger Camprodon,¬†Joan Salvat-Papasseit,¬†Josep Carner i¬†Joan Maragall) i textos propis, com√®dia musical, can√ß√≥ infantil i tradicional, i peces simf√≤niques.

El 1982 li fou lliurat el Disc d'Or. Va rebre altres guardons com el premi Joan Blanca a favor de la defensa del català el 1999,[3] la Creu de Sant Jordi el 1992 i l'Orde Nacional del Mèritfrancès.

Tomba de Jordi Barre

EL 6 de juny del 2013, la localitat rossellonesa de Font-romeu fou el primer municipi a dedicar un carrer al seu nom, mentre el municipi de Paçà estudiava la possibilitat per a fer-ho en breu.[4] Té també dedicada la sala municipal de Pollestres. El poble de Pollestres, també al Rosselló, li dedicà la Sala Municipal.

√Čs enterrat en el petit cementiri annex a l'esgl√©sia parroquial de¬†Sant Sadurn√≠ de Montoriol d'Avall, del terme de¬†Montoriol, als¬†Aspres.

Discografia[5]

  • Canta Perpiny√†, poemes musicats de¬†Jordi-Pere Cerd√† (1963)
  • El xiprer verd (1979)
  • Si te'n vas (1984)
  • Amb la for√ßa de l'amor (1990)
  • Angelets de la terra (1993)
  • Els reis de Mallorca (1993)
  • Jordi Barre a l'Espai (1995)
  • Tots els records (1998)
  • Infants de l'univers (2000)
  • Jordi Barre Live (2005)
  • un triple DVD (2007)

Els hi fotrem

Una de les seves can√ßons m√© populars √©s¬†Els Hi Fotrem, una can√ß√≥ composta el¬†1979. Aquesta pe√ßa musical s'ha tradu√Įt a diversos idiomes i ha arribat a popularitzar-se tant que en molts llocs es considera aut√≤ctona. Va ser l'himne oficial de l'equip de¬†rugbi de l'USAP de¬†Perpiny√†.[cal¬†citaci√≥]

Notes i referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jordi Barre Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquinotícies conté notícies i pàgines d'actualitat relacionades: Mor el cantant nord català Jordi Barre.




versió per imprimir

    Introdu√Įu el codi de seguretat